Rekombinowany alergen arachidowy Ara h I ekspresja i wiązanie IgE u pacjentów z nadwrażliwością orzeszków ziemnych.

Alergia na orzechy jest poważnym problemem zdrowotnym ze względu na częstotliwość, potencjalną ostrość i przewlekłą wrażliwość alergiczną. Surowicę IgE od pacjentów z udokumentowanymi reakcjami nadwrażliwości orzeszków ziemnych i biblioteką ekspresji cDNA orzecha ziemnego zastosowano do identyfikacji klonów kodujących alergeny orzeszków ziemnych. Jeden z głównych alergenów arachidowych, Ara h, wybrano z tych klonów, stosując specyficzne dla Ara h I oligonukleotydy i technologię łańcuchowej reakcji polimerazy. Klon Ara hl zidentyfikował gatunek mRNA o masie 2,3 kb w analizie Northern błot zawierającej poli (A) + RNA orzecha ziemnego. Analiza sekwencji DNA sklonowanych wstawek ujawniła, że alergen Ara h I ma znaczną homologię z rodziną białek przechowujących nasiona viciliny, znajdującą się w większości roślin wyższych. Izolacja klonów Ara h I umożliwiła syntezę tego białka w komórkach E. coli, a następnie rozpoznanie tego rekombinowanego białka w analizie immunoblot przy użyciu surowicy IgE od pacjentów z nadwrażliwością orzeszków ziemnych. Dzięki produkcji rekombinowanego białka arachidowego możliwe będzie teraz zajęcie się patofizjologicznymi i immunologicznymi mechanizmami reakcji nadwrażliwości orzeszków ziemnych i nadwrażliwości pokarmowej w ogóle.

Czytaj więcej artykułów medycznych...