Nieinwazyjna metoda pomiaru wychwytu glukozy splanchnic po doustnym podaniu glukozy.

Opracowaliśmy nieinwazyjną metodę szacowania wychwytu glukozy splanchnickiej (SGU) u ludzi (doustna technika pomiaru poziomu glukozy [OG-CLAMP]), która łączy zacisk hiperinsulinowy z doustnym obciążeniem glukozą (doustny test tolerancji glukozy). Zatwierdziliśmy tę metodę u 12 osób bez cukrzycy stosujących cewnikowanie żył wątrobowych (HVC) podczas doustnego testu tolerancji glukozy. Podczas HVC splanchnicyjny przepływ krwi wzrósł z 1395 +/- 64 do 1935 +/- 109 ml / min, powracając do wartości wyjściowych po 180 minutach i stanowił 45 +/- 7% SGU w chudym i 19 +/- 5% w osoby otyłe (P <0,05). Wartość SGU oszacowana podczas OG-CLAMP wynosiła 22 +/- 2% obciążenia glukozą, a było to istotnie skorelowane (r = 0,90, P <0,0001) z SGU (35 +/- 4%) oraz z pierwszym przejściem SGU (24 +/- 3%, r = 0,83, P <0,001) zmierzone podczas HVC. SGU był wyższy u otyłych niż u osób szczupłych podczas OG-CLAMP (27 +/- 1% vs 18 +/- 3%, P <0,01) i HVC (44 +/- 4% vs 26 +/- 5%, P <0,05). Podsumowując, SGU podczas OG-CLAMP jest dobrze skorelowany z SGU mierzonej podczas HVC. Zwiększenie splanchnickiego przepływu krwi jest głównym czynnikiem wpływającym na SGU u osób szczupłych. SGU zwiększa się u osób otyłych, mierzonych za pomocą obu metod.

Czytaj więcej artykułów medycznych...